Project: Praktijkonderwijs in Cabo Verde

In oktober 2015 is M. Ferreira met een aantal leerlingen die op het Praktijkonderwijs zitten, naar Cabo Verde geweest om daar het onderwijs te bezoeken, onderzoeken, presentaties en lessen te geven.

Dit heeft haar zodanig gemotiveerd dat zij met het idee kwam om het concept van het Praktijkonderwijs ook op de Kaapverdische eilanden te gaan integreren. 
Op de Kaapverdische eilanden is het systeem zo geregeld dat de kinderen vooral theoretisch les krijgen. Dit op het niveau van de Havo/VWO.  Dit betekent dat de leerlingen die niet theoretisch zijn aangelegd, uitvallen en geen vak leren. Kinderen met leerachterstanden en met licht verstandelijke beperkingen komen al helemaal niet aan leren toe. Zij worden al snel van school gehaald en hebben dan weinig toekomstperspectieven.

De kinderen/jongeren komen dan vaak in aanraking met de criminaliteit, raken zich verslaafd aan drank (doodsoorzaak nummer 1 op het eiland: Santo Antão), seksueel misbruik, tienerzwangerschappen en nog meer armoede. 


Het onderzoek naar de mogelijkheden voor een praktijkschool ( en in de toekomst mogelijk veel meer) op 1 van de eilanden is reeds afgerond. Nu is het doel om de financiën op orde te krijgen, zodat dit project van start kan gaan. 

Doel van het project

Het uiteindelijke doel van het project is het realiseren van het Praktijkonderwijs op de Kaapverdische eilanden. 

Dit project is een initiatief van Marizia Ferreira (oprichter van B-Okay). Zij houdt zich vooral bezig met de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen en jongeren en is al geruime tijd werkzaam in het onderwijs. Zij heeft jaren in samenwerking met het Lmc Praktijkonderwijs Talingstraat de zondag- en vakantieschool gedaan. Hier werd gewerkt aan de sociaal en emotionele ontwikkeling van de kinderen en jongeren ( www.b-okay.nl ).